Просвета има учебник във всяко училище Издателството навърши 75 години, първо

...
Просвета има учебник във всяко училище Издателството навърши 75 години, първо
Коментари Харесай

Направиха тетрадка, която се попълва сама

" Просвета " има учебник във всяко училище  Издателството навърши 75 години, първо пусна електронни помагала 
" Ученици, дано в този момент да кликнем на входа и да влезем в дома на фараона ". Първото издателство, което направи това упражнение, бе " Просвета ". За първи път то сътвори електронни пособия, където възпитаници и учители могат да вършат демонстрации за случили се в предишното неща, деца да обхождат катакомбите и археологическите находки във вид 3D. 

Тази година издателство " Просвета ", което в предишното бе държавно, навърши 75 години. През интервала на своето битие то е предиздвикало евентуално към 8 милиона българи да четат и пишат, пресметнали са редакторите. В момента надали има учители от повече от пет или 10 учебни заведения, които не работят с учебниците на " Просвета ", разяснява пред " Стандарт " изпълнителният шеф на издателството Никола Кицевски. 2600 учители са дали висока оценка за учебниците на " Просвета " и са предпочели да работят с тях. " Просвета " е издателството, което за първи път прави електронни учебници, още когато българското обучение е надалеч от зоната на нововъведенията. За първи път експертите на издателството вършат по този начин, че букварът да проговори на първолаците. В началото говорещите учебници просто дублират хартиените, само че с течение на времето се вършат по-различни модели. В последно време най-модерният вид е и електронна образователна тетрадка, която се попълня сама. Учителят единствено би трябвало да показва пред малчуганите от първи до четвърти клас тетрадката и да им покаже какви биха били отговорите, които те би трябвало да попълнят, споделя Кицевски. Новото пособие ще бъде готово следващата година.  

Покрай опциите за автономност при правене на учебниците, издателството възприело концепцията да актуализира с нови имена помагалата - за първи път да вземем за пример Дядо Добри е влезнал в учебника по философия за десети клас. В момента " Просвета " е внесла и първите учебници за 11 клас за утвърждение, за първи път е изготвила и пособия по вяра.  

" Винаги в екипите ни има учители, както и академични преподаватели, с цел да има баланс ", споделя Никола Кицевски. " Най-важното е, че постоянно имаме методисти от университета, които могат по най-хубавия метод да поднесат материала ", добавя той.   

Издателство " Просвета " е претърпяло два режима - то се ражда на 15 февруари 1945 година с декрет на тогавашните регенти и с концепцията националната стратегия за просвещение да има едно-единствено издателство. Първоначалното му име е " Народна култура " и е предопределено извънредно и единствено за учебници и пособия. До 1990 година няма друго българско издателство на учебници у нас. Едва по-късно се появяват и нови издатели. 

В тези години основаването на учебници се счита за извънредно виновна задача и към нея са привлечени десетки писатели, художници, преподаватели от университета и Българска академия на науките. Сред ангажираните с " Народна култура " хора са писателите Емилиян Станев, Леда Милева, Ран Босилек, Асен Разцветников. Художниците, които дават приноса си за учебниците на децата, са типичен създатели като Вадим Лазаркевич, Стоян Венев, Илия Бешков, Борис Ангелушев, Любен Зидаров, който наскоро набедиха поради илюстрациите на " Хари Потър ". В този интервал всички възпитаници учат по един и същи учебник, няма различни разновидности, от които да се избира.  

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР